26 Ekim 2010 Salı

ÜZÜMLERİMİZ


Bu günler gaziantepimizin üzümün en bol en güzel olduğu günlerdir bu vesile ile sizlere Gaziantepimizin güzel üzümlerini tanıtacağım hoş bu üzümlerimiz kalmadı nostaljide olsa bu haftada sizlere üzüm çeşitlerinden bahsedeceğim Gaziantepliler içinbir söz söylenir.

Gaziantepli altı gün çalışır bir gün yer derler Gaziantepli damak tadına ve midesine biraz düşkündür. Bunun en bariz örneklerinden biriside sadece sofrada yenen Hönüsü üzümünüYetiştirmesidir. Hönüsü üzümün en önemli özelliği Meyve olarak yenebilmesi dışında hiçbir ekonomik değerinin olmamasıdır. Kara iklimine göre biraz daha serin yerleri seven Hönüsü üzümün en güzeli sof dağı civarında yetişenidir. Tüm üzümler bittikten sonra yetişen Hönüsü Kasım ayına kadar Gazianteplinin sofrasını süsler. Koyu bordo rengi iri taneleri ile kütür kütür yenişi ile diğer üzüm çeşitlerinden farklı olan Hönüsü üzüm üzerine söyle bir öykü anlatılır. İki bağ komşusu birbirleri ile derin bir sohbete dalmışlar aşağı bağdan kütür kütür sesler gelmeğe başlamış Bu gürültü nedir komşu demiş öteki komşu meraklanma komşu demiş bizim çocuklar aşağıda hönüsü üzüm yiyorlar onun kütürtüsü demiş. Gazianteplilerin damak tadını ve yeme zevkini fethettiği için üzerine türkü bile yakılmıştır.
Hönüsü üzüm.
Kör olsun. Gözün
Tutmasın dizin.
Hacı cav cav.
Ah canıma değsin.
Şişeler lingo lingo şişeler diye devam eder.
Gaziantep’in üzüm mahsulü çeşitleri diğer yerlerle kıyas edilmeyecek kadar çoktur .Bu durum bir takım sanatların doğmasına vesile olmuştur.Gaziantep’te reçel ve helva eskiden beri üzümden yapılırdı.Şekerin varlığı yokluğu pek tesir etmez Helva çeşitlerimiz şunlardı Unlu helva Tamamen yerli mamulden yapılır.Baklava dilimi şeklinde içi tıpkı baklava gibi Fıstık yahut cevizlidir.Cevizli helva,Küncülü helva,Leblebili helva ve Tahinli helva Türkiye ve yurt dışında pek revaçtadır.Yaz mevsiminde üzümlerimiz Tabi bir sıra takip ederler.Üzümün ilk müjdesi tahannebi bağlarından gelir.Bunu kara ve kabarcık takip eder Hönüsü ve dökülgen soğuk havaya tahammullü olduklarından Hevenk olarak asılır saklanır.Martın sonuna kadar saklanır.{Bertiz kabarcık] denen diğer üzümümüz mart sonuna kadar saklanır.Tespit edebildiğim üzüm çeşitleri şunlardır.
1-Tahannebi.  2-Kara üzüm. 3-Yörük karası. 4-Kabarcık. 5-Tosbağa kabarcığı. 6-Hıyam kabarcığı. 7-Bertiz kabarcığı. 8-Hatun parmağı.9-Tüm tümü. 10-Kara azezi. 11-Saçak azezi. 12-Çörtük azezi. 13-Sarı azezi. 14-Çiloreş azezi. 15-Babacan azezi. 16Antep karası. 17-Adana karası.18-Öküz karası. 19-Muhammediye. 20-Kızlar tahtası üzümü. 21-Künefi. Hönüsü
22Kırmızı hönüsü. 23-Ak hönüsü. 24-Bab hönüsü. 25-Dımışkı. 26.Peygamber üzümü
27-Rumi üzümü. 28-Dökülgen. 29-Kuş üzümü. 30-Horoz yüreği 31-Övezi üzümü.
32-Besni ağ üzümü. 33-Sarı Besni üzümü. 34-Deve gözü. 35-mahrabaşı. 36Şam kabarcığı.
37-İhtiyar çökerten üzümü. 38-Tilki üzümü. 39-Serpene kıran üzümü.40-Keçimemesi üzümü.
41-ariş üzümü. 42- Yedi veren. 43-Helvacı üzümü. 44-Kara alaca üzümü. 45-Eşki kara üzümü. 46-Bal üzümü. 47-Arif paşa üzümü. 48-Koca boğan üzümü. 49-Misk üzümü.
50-Şilfoni üzümü. 51-Beyaz kare üzümü. 52-Tilgören üzümü. 53-Baltalı topacık üzümü.
54-Hafız ali üzümü. 55-Şiko kozak beyazı üzümü. 56-Pembe çekirdeksiz üzüm.
57-Yuvarlak çekirdeksiz üzüm.58-Sumalık rumi üzümü 59-Müşküle üzümü. 60Şam razakısı. 61-Beyaz sergi üzümü. 62-Müşküle üzümü. 63-Razakı üzümü. 64-Pembe gamze üzümü.
65-Sultani üzümü. Bu yukarıdaki üzüm çeşitlerinden kaç tanesi kaldı acaba? Günümüzde İslâhiye ve Kilis civarında yeniden güzel üzüm çeşitleri üretilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder