3 Ocak 2011 Pazartesi

GAZİANTEP ADETLERİNDEN

NİŞANLI SAHRESİ YEMEKLİ KIR GEZİNTİSİ  (YANİ PİKNİK}

Oğlan evinde bir hafta evvel hazırlık başlar. Ekmekler açılır, pişer, şariye dökülür. Pirinç ayıklanır. Ve hep bu hazırlıklar esnasında ‘’zılgıt, li li li li çağırılır. Çalgı oyun eğlence devam eder.
Kız evinin yakınları, oğlan evinin akraba ve ahbapları çağırılır. Bu davet ekseriya Kavaklığı veya Nurganaya, yapılır. Mevsimine ve oğlan evinin bütçesine göre yemekler pişer. Zengin aileler hususi erkek aşçı tutarlar. Fakat ister zengin, ister fakir olsun yemek çeşitleri ne olursa olsun  etli çiy köfte, mutlaka yapılacaktır Bu eğlenceye yalnız kadınlar iştirak ettikleri için Pazar gününden gayri günde gidilir.

Oğlan evi zengin ise mutlaka Havar dedikleri ‘’Kör Mahmut ,, çağırılır.İki kör erkek ve tek gözlü bir ihtiyar kadından mürekkep bu acayip saz takımı akşama kadar durmadan muhtelif  havalar çalar ve davetlilerin hepsi bila istisna  oynamaya mecburdular. Her oyuncu otururken yerine bir başkasını kaldırır yoksa kocası üstüne evlenir. Artık oyuncu seçilirken nazlanmalar, yeminler fakat nedense oyuna kalkan her kadın veya kız istediği şarkıyı çalgıcıya söyleyip çaldırırken bir türlü oturmak istemez oyunun sonunda ‘’lorki sekmek şarttır Bu davete ekseriya 100 150 kişi iştirak eder. Kazanlarla doğrama, teştlerde pilav pişer, ekseriya dolma, kelle bu davetlerin başyemekleri sırasına girer.
 Velhasıl akşama Kadar güzelce eğlenilebilir. Akşamüzeri otomobille arabayla veya yaya olarak yine güle oynaya dönüş başlar. Bu nişanlı sahresi ekseriya yüklüce bir paraya mal olur. Bu sahrenin iyi veya kötü taraflarının övülmesi ve tenkitleri haftalar aylar sürer.
                                KURBAN BAYRAMINDA NİŞANLIYA KURBAN GÖNDERMEK

Koyunun büyük kuyruklusu ve boynuzlusu seçilir. Nişanlıya elbiselik ve  bilezik gönderilecekse. Bilezikler koyunun boynuzlarına takılır. Koyunun sırtına temiz bir şeyler sarılır. Üzerine sırmalı bohçalar atılır. Ve elbiselik bunun tespit edilir. Koyunun fiyakası artsın diye emanet olarak beşibirlikler altın ve incili gerdanlıklar ayağına gümüş halhal takılır. Bazıları bu merasime birde çalgıcı ilave ederler.
Koyun kız evine gelince avlunun ortasına bağlanır. Yakın akraba konu komşu çoluk cocuk, toplanır iyi bir eğlence yapılır. Koyunda bu keyfi süzüne süzüne seyreder. Sonra koyunla beraber getirilen eşya kız evine yahla zılgıtla teslim edilir. Emanet olarak takılanlar oğlan evine iade edilir.
Ertesi gün koyun kesilir kızın yakın akrabaları ve oğlan tarafı toplanır. Yapılan yemekler ikram edilir. Çalgılar çalınır akşama kadar gülüp eğlenilir. ve sonra herkes evine dağılır. Kız tarafıda oğlan evine bir bayram bohçası hazırlar ve gönderir. Bu bohçada şunlar bulunur. Kayın baba ve kaynanaya münasip küçük hediyeler.[yelek mendil çorap oyalı yemeni gibi ]Damada gömlek elbise çorap mendil para çantası pijama vs ilave edilir
                                                  GAZİANTEPTE EL ÖPME
Gaziantep’i diğer özelliklerinden ayıran özeliklerden bir taneside el öpmedir.
El öpme gelin gittikten on veya onbeş gün sonra damat ile yakın akraba ve tanıdıklarının kız evine gelmesine denir. Bu misafirliğe el öpme denmesinin sebebi damadın bu ziyafetten sonra kızın annesinin ve babasının elini öpmesindendir. Bu gün misafirlere önce birkaç çeşit yemek sonrada mevsimine göre meyvelerle baklava ve kadayıf ile düzenlenmiş ziyafet çekilir. bu ziyafetten sonra yaz ise şurup veya dondurma kış ise kahve veya çay verilir.Bundan sonra biraz oturulur ve gece geç vakit gidileceği sırada kızın babası ve annesi Damada birer hediye verirler.Ve iki tarafın güler yüzlülüğü ile Allahaısmarladık güle güle sözleri arasında damat gelin ve yakın akraba evlerine giderler.Bu ziyafete gelirken damat tarafından bir sepet hazırlanır.Bu sepete güvey çerezi denir.
El öpme denilen bu adet her iki tarafın yakınları birbirlerini tanımaları için yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder