9 Ocak 2011 Pazar

GAZİANTEPTE NİKÂH

Resmi nikâh:ve dini nikâh. Evlenmeler genellikle görücü usulle oldurduğundan çiftler ancak  birbirlerini nişanlı sahresi ve bayramlarda  görebilirlerdi biraz daha eskilere gidersek büyüklerimizden dinlediğimiz olaylar vardı Akrabalarım dan Ayşe abladan dinlediğim bir olayı nakledeyim  

Küçük kardeşim fatmaya düğürcü gelmişlerdi beğenmişler istediler bende annemle oğlana bakmaya gittik oğlanı beğendik  bizim kızdan güzel yakışıklı bir gençti nikah kıyıldıktan sonra anladık ki bize gösterilen kişi oğlanın küçük kardeşiymiş esas damat adayı hor af bir şeydi iş işten geçmişti eskiden böyle işler oluyordu . Gaziantep’te elli beş altmış yıl evvel  nikâh törenleri şöyleydi Resmi nikâh Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Gaziantep’te de aynıydı altmış yıl evvel Resmi nikâh eski belediye binasının nikâh salonunda yapılırdı daha sonraları eski halin üstünde ki salon nikâh salonu oldu sonraları sırasıyla bebek restoranın yeri Gaziantep fuarının içindeki nikâh salonu ve Şehitkâmil nikâh salonu ve Şahinbey Belediyesi nikâh salonu gelelim 60 yıl evvelki Gaziantep’teki nikâh törenlerine. Resmi nikâh törenlerine misafirler haremlik selamlık otururlardı. Kadın ve kız davetliler bir tarafa erkek davetliler bir tarafa oturtulurdu.
Nikâhtan sonra dağıtılan şeker dondurma vs umumiyetle önce erkeklere dağıtılır sonrada küçük erkek çocuklara daha sonrada kadın ve kızlara dağıtılırdı bir anımdan bahsetmeden geçemeyeceğim Sene 1969dondurmacılık yapan çocukluk ve asker arkadaşımın Resmi nikâh töreni vardı bebek restoranın yerindeki salonda nikâh töreni vardı arkadaşım dondurmacı olması dolayısıyla törende bolca dondurma dağıtılıyordu.
Dükkânda olan tüm dondurmalar dağıtıldı üç beş saat sonra davetliler dondurma zehirlenmesinden hastanelere taşındı zehirlenenlerin midesi yıkandı üzücü bir durum meydana gelmedi arkadaşım evliliğinin ilk gecesini sorguda geçirdi misafirlerin şikâyetçi olmaması dolaysıyla ikinci günü  geceyi evinde geçirmiş oldu
Gelelim nikâh salonuna nikâh sona erince erkek davetliler damadı kadın davetliler gelini tebrik ederler. Tebrikten sonra gelini taksiye koyup şehir turuna çıkıp yemek yiyip şehir gezisi yaparlar. Kadınların bir kısmide kız evine giderler. Bu gezemeye damat ve başka erkekler katılmaz zira ekseriya damat ile gelin ilk defa Nikâhta birbirlerini görürlerdi
                                                                       DİNİ NİKÂH
Dini nikâh kıyılabilmesi için kızdan vekâlet alınır. Bu vekâlet kızla nikâh düşmeyen birine verilir. Bu vekil olma olma işi iki şahit huzurunda olur. Kıza şahitler huzurunda {vekilliğini bana verdinmi ?}diye sorulur. Cevap verilmese üç defa sorulur.(Sükût ikrardan gelir)diye kızın rızası alınmış olur}. Kızın vekili ile oğlanın vekili veya oğlan hocanın önüne otururlar.
Hocanın iki yanına şahitler ve kız ile oğlanın babaları otururlar. Hoca dinin icap eden dualarını okuyup bende akdi nikâh ettim sözünü söyleyince Hazır bulunanlardan birisi açık bulunan bir çakıyı kapatır Bu yapılmasa oğlanın afsına uğrayıp erkeklik kudretinin azalacağına inanılır.
Bundan sonra hoca kızın ve oğlanın babalarından ayrı ayrı sorar Kız babası:{filancanın oğlunu damatlığa kabul ettim der} Oğlan babası {filancanın kızını gelinliğe kabul ettim der.}Ve nikâh tamamlanmış olur.
Nikâhın kıyıldığını her iki taraf evlerine küçük çocuklar koşuşarak bildirirler haberi ilk verene bahşiş ve hediyeler verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder