19 Aralık 2010 Pazar

KARAYILAN

Karayılan der ki gelin oturak
Kilis yollarından kelle getirek
Fransız adını bütün batırak
Vurun Antepli’ler namus günüdür
Vurun çetelerim namus günüdür

Atına binmiş de elinde dizgin
Girdiği cephede hiç olmaz bozgun
Çeteler içinde yılanım azgın
Vurun Antepliler namus günüdür
Vurun çetelerim namus günüdür


Karayılan ve Anteplilere mal olmuş bu türkü halen söylenmektedir.
Asıl adı Mehmet olan Karayılan 1888 yılında Elif köyünde doğmuştur Rışvan Kürt oymağına bağlı Kabalar Kabalar aşiretindendir. Birinci cihan savaşında asker olmuş Erzurum cephesinde ayağından yaralanmıştır. Harp bitince aşiretinin başına dönen Karayılanın bir süre dağlarda eşkıyalık yaptığı söylense de buna eşkiyalık değil halk kahramanlığı denir. Osmanlı devletinin son günlerinde otorite kalmamış başına yirmi adam toplayan eşkıya kesilmiş o günlerde pazarcık bölgesinde Bozan ağa ve çetesi evleri basıyor. Kadınları kızları dağlara kaldırıyordu. Karayılanın yanında üç kardeşi ve 100 -150 adamı vardı Bozan ağa bir günde Atmalı aşiretinin reisi paşa yakubun çiftliğini basıp kadınlarını dağa kaldırıyor. Karayılan arkadaşları ve akrabaları olan paşa yakubun başına gelenleri duyunca Kardeşi eniştesi ve aşiretinden çeteleri silahlanıp bozan ağa ve çetesinin peşine düşer.
Hükümet kuvvetleride Bozan ve çetesinin peşinde idi fakat bir türlü yakalayamıyorlardı
Karayılan günlerce bozan çetesini kovaladı Kardeşleriyle bozan ve çetesini öldürdü çetesini dağıttı kendiside dağa çıktı. Ant epe düşman gelince kimseden davet beklemeden mallarını satıp silahlanıp fransızın yolunu kesti. Önce 20 Ocakta Antep’ten Maraşa gitmekte olan 40 arabalık nakliye konvoyunun yolunu kesti ağır ve hafif silahlarını cephanelerini aldı Fransız birliğini bozguna uğrattı. bu baskından sonra karayılan adıAntepte duyulmağa başladı.
Karayılan şehit olduğu Sarımsak tepe hücumuna kadar Şahinbey harplerine katıldı Nizip yolu, Mağarabaşı, Kurban boba savaşlarında büyük kahramanlıklar gösterdi Çeteler gündüz savaşıyorlar akşam camide toplanıyorlardı Karayılan Karagöz camisinde Antepli çetelere yemek molasında heyecanlı bir konuşma yapıyordu Yurdumuz düşmanın varlığına tahammül edemeyiz anamız bizi bu günler için doğurdu Antepi düşmana mezar yapacağız. Korkmayın Allah bizimledir. V e karayılan caminin hocasına Hocam bu gümüş saplı kamçın sana emanet sağ gelirsem alırım Gelmesem sen anasının kucağında bıraktığım bir yavrum var babandan kaldı diye ona verirsin bize dua et! İmamın elini öptü en önde cepheye gitti.
32- yaşında genc Karayılan Sarımsak tepe taarruzunda en önde hücüma kalktı ve bir dal gibi düştü o zaman yaralıların bakıldığı yer şıh camisi idi aldığı bu derin yara Karayılanı Şehit mertebesine getirdi mezarı halen şıh cami içinde bulunmaktadır Antebi kürt karayılan türk Şahinbey ve Türkler ve kürt ler birlikte kurtardılır. bazı kendini bilmezler aramızı bozmaya kalkıyorlar ant ebe günül vermiş insanların dedelerimiz gibi bizi ayırmaya çalışanlara gereken dersi vereceğine inanıyorum Antebi birlikte yaşayan birlikte kurtaran türk ve kürt halkları birlikte yaşamaya devam etmişlerdir  bizlerde bu şehri bizlere emanet eden atalarımıza layık evlatlar olacağımıza yürekten inanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder