21 Kasım 2010 Pazar

GAZİANTEPTE ÇEHİZ


Çeyizi kız evi hazırlar Cehizin oğlan evine taşınması törenle olur Tören ekseriyetle Pazar günlerine rastlatılır. Oğlan evinde sabahtan hazırlıklar yapılır içkiler alınır salatalar cacıklar Çerezler hazırlanır yemekler yapılır Her masaya bir rakı birde şarap şişesi konur Gençler ayrı peykelere orta yaştakiler için de ayrı peykeler hazırlanır içki içmeyenlerde ayrı masalara oturur. Saat sekiz sıralarında çalgıcılar gelir ve çalgı takımı çalmaya başlar.
Vakit dolana kadar her davetli ev sahibi tarafından birer kere oynatılır. Misafirler gelince her misafir kendi yaş gurubuna göre peykelere {guruplara} yerleştirilir. Gençlerin oturduğu guruplarda evvela gurubun sözü dinlenen ağır başlı bir kişi saki seçilir saki içkileri bardaklara hazırlar omzunda bir havlu sırayla gençlere içki servisine başlar. Gençler peykeleri genelde iki üç peykeden meydana gelir. Her gurubun bir sakisi olur saki sırayla içkileri sunar bir yudum alan kişi hemen Oradaki çocuklardan birini çağırıp bir şişe içki ve meze aldırır sakiye teslim eder genelde çeyiz sahibine yük olmamak için yapılan bir çeşit yardımlaşmadır İçkiler içilmeye şarkı türkü ve eğlence faslı başlar. Meclisinde bulunan bir kişi ihtiyaç gidermeye sakiden el döşde [göğüste[ izin alır ihtiyaç gidermeye gittiğinde sakiye bir sigara sunup selam vererek yerine oturur her kes merhaba faslına başlar merhaba faslı uzamadan genç kestirmeden cemaate rahmet der faslı uzatmadan bitirir. Öğle zamanı yaklaşınca Ev sahibi tarafından hazırlanan yemekler misafirlere sunulur. Genellikle çeyizlerde başyemek etli firik pilav ve yoğurt cacığı çiğ köfte kabaklama doğrama ve kebab çeşitleri gelir. Yemek yendikten sonra kafalar iyi olmağa başlar ortaya sarhoşlar çıkmaya başlar tabi duruma saki el kor gerekirse sarhoşu dövmeye kadar gider.
Taksiler otobüsler kamyonlar gelir kız evine çeyize gitmeye hazırlanılır.
Herkes ne bulduysa araçlara biner şarkı ve türkü eşliğinde Gaziantep’te bir tur atarak kız evine doğru yol alınır araçlar kız evine yakın bir yerde durur gençler tüküler şarkılar davul zurna eşliğinde kız evi önünde yahlar zılgıtlar eşliğinde oyunlar oynanır kız evinde toplanan kadınlar maşallah maşallah hayırlı olur inşallah hayırlı olur inşallah diye bağırılır arkasından li.li.li.Diye çağrılır kız babası davulcuya yüklü bir bahşiş verir.gençler artık eşyaları kamyonlara yüklerler kızın küçük kardeşi sandığın üzerine oturur oğlan babası tarafından yüklü bir bahşiş alıp sandığın üzerinden iner. bazı sarhoşlar evin temel eşyalarında eline ne geçtiyse kamyona yükler bilahare kızın olmayan eşyalar tekrar kız evine gönderilir.. Yeniden oğlan evinin yolunu tutarlar. Bu sefer şehri çeyizlerle bir tur atarlar oğlan evine gelirler çeyizleri indirirken gene maşallah maşallah hayırlı olur inşallah diye söylenilir etrafta toplanan kadınlar li.li.li.diye çalarlar.ve gençler yeniden fasıla başlarlar işte Antep çeyizinin sonu başlamış olur artık kafalar iyice mest olur O kendine hakim olamayan gençler devreye girer vay sen neden bana yan baktın diye öbür peykedeki gençlere laf atar Oda sen bana şöyle dedin böyle dedin diye işi kavgaya kadar götürür kürsüler{oturak} havada uçuşmaya başlar İhtiyaç gidermeye dahi izin alınan bir meclis,te olayın bu boyuta varması herkesi üzer ama devreye ev sahibi ve büyükler devreye girer tarafları barıştırır işi tatlıya bağlar böylece yahlar ve zılgıtlar eşliğinde bir Antep çeyizi daha sona erer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder