28 Kasım 2010 Pazar

60 Yıl Öncenin Gaziantep’i

Bu yazımda size 60 yıl öncesinin Gaziantep’ine değinmek istiyorum. 60 yıl önce yani 1950’li yıllarda sadece Gaziantep değil, Gaziantepliler de bir başkaydı. Önce şehri gözlerimizin önüne getirelim:
Düz tepe, Şen yurt, Karayılan mahalleleri yok daha. Bin evler, Konak mahallesi hele hele Karataş hiç yok. Yeşilova yok. Karşıyaka yeni yeni oluşmaya başlamış. Şehir Baş karakol ile Şehre küstü arasında sınırlı.

21 Kasım 2010 Pazar

GAZİANTEPTE ÇEHİZ


Çeyizi kız evi hazırlar Cehizin oğlan evine taşınması törenle olur Tören ekseriyetle Pazar günlerine rastlatılır. Oğlan evinde sabahtan hazırlıklar yapılır içkiler alınır salatalar cacıklar Çerezler hazırlanır yemekler yapılır Her masaya bir rakı birde şarap şişesi konur Gençler ayrı peykelere orta yaştakiler için de ayrı peykeler hazırlanır içki içmeyenlerde ayrı masalara oturur. Saat sekiz sıralarında çalgıcılar gelir ve çalgı takımı çalmaya başlar.

20 Kasım 2010 Cumartesi

50 Yıl Evvel Gaziantep


50 yıl evvel Gaziantep yazısını sizlerle paylaşmak istedim Gaziantep 50 yıl evvel böyleydi.
(Bu yazı Kültür Derneğinin, ‘Gaziantep’in en beğendiğiniz özellikleri nelerdir?’ konulu kompozisyon yarışmasında 475- yazı içinde birinci gelmiştir.)

7 Kasım 2010 Pazar

ANILARDA KALAN SARIGÜLLÜK


50 Yaşın altında olanların hatırlayamadıkları sarı güllük bölgesi bu gün bir beton yığını halini almıştır. Sizlere 50 yıl evvelki sarı güllüğü anlatmaya çalışacağım hem de Ogünleri anacağım.
— 50 yıl evvel Tatil günlerinde mesire yeri olan kavaklığa giden Gaziantepliler sarı güllük denen yere uğramadan evlerine gitmezlerdi. Gaziantepliler birazda gençlere romantik günler yaşatmak için bunu yaparlardı. Aileleri ile mesire yerine giden yeni evliler ve nişanlılar, anne babalarını biraz geriden takip ederler, fırsat buldukça elele tutuşurlar ve sohbet ederlerdi.